Heb jij net een prachtig binnenzwembad laten aanleggen door aquaoptimaal.nl? Dan kun je daar het hele najaar van genieten. Toch moet je weten dat binnenzwembaden wel wat onderhoud vragen. Een binnenzwembad schoon en veilig houden vergt tijd en inspanning, waarbij je wel de nodige kennis nodig hebt. Gelukkig zijn er middelen beschikbaar om jou te helpen de klus te klaren zonder dat je je in het zweet hoeft te werken. Het internet staat vol met artikelen over het onderhoud van binnenzwembaden, maar de meeste zijn te algemeen of te specifiek voor praktisch gebruik. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van het onderhoud van binnenzwembaden in detail bespreken.

Wat is binnenzwembad onderhoud?

Zwembadonderhoud betekent het schoonmaken en ontsmetten van het zwembad om het hygiënisch te houden. Het schoonmaken van een zwembad is niet alleen het verwijderen van vuil en afval; het is ook het in balans houden van de waterchemie zodat het water gezond blijft. Binnenzwembad onderhoud is een zeer belangrijk onderdeel van het bezitten van een zwembad, want een schoon zwembad is een veilig zwembad. Een schoon zwembad heeft minder kans op bacteriën en andere micro-organismen die zwemmers ziek kunnen maken. Het onderhoud van een binnenzwembad omvat het schoonmaken van het water, de wanden, de vloer, de apparatuur en het zwembadmeubilair. Al deze zaken moeten schoon en ontsmet worden gehouden omdat bacteriën en andere micro-organismen goed kunnen groeien op warme, natte plaatsen zoals binnenzwembaden.

Waarom is binnenzwembad onderhoud zo belangrijk?

Een niet schoon zwembad is een gevaarlijk zwembad. Bacteriën en andere micro-organismen groeien goed in warme, natte omgevingen zoals zwembaden. Als ze niet worden gecontroleerd, maken ze zwemmers ziek. Het zwembad regelmatig schoonmaken en ontsmetten is de beste manier om het water schoon te houden en de zwemmers gezond te houden. Binnenzwembad onderhoud is belangrijk omdat het je zo het zwembad schoon houdt. Een schoon zwembad is een veilig zwembad. Bacteriën, vuil en andere verontreinigingen kunnen zwemmers ziek maken, maar ze kunnen ook de uitrusting van een zwembad aantasten. Na verloop van tijd kunnen deze verontreinigingen dure schade veroorzaken.

Zwembadfiltratie en chlorering

Het schoonmaken van het zwembadwater zal ook helpen om het vrij te houden van bacteriën. Het schoonmaken van zwembadwater omvat het filteren, chloreren en het goed in balans houden. Houd het zwembadwater schoon met een filtersysteem. In een zwembadfilter hoopt vuil sneller op dan je zou denken. Het is dan ook belangrijk om de filter wekelijks een ‘backlash’ te laten doen. Hierdoor wordt het vuil afgevoerd en neemt de druk in de filter af. Het zijn niet alleen fijne vuildeeltjes die een filter kunnen doen verstoppen maar ook kalkdeeltjes. Het hangt af van de hardheid van het water hoeveel kalk zich ophoopt, maar gemiddeld genomen moet je een filter drie à vier keer per jaar ontkalken. 

Chemisch onderhoud

Als je een chemisch evenwicht in het zwembadwater handhaaft, ben je al halverwege om het schoon te houden. Er zijn een paar chemicaliën die het zwembadwater nodig heeft om veilig en schoon te zijn. Zepen en andere reinigingsmiddelen zijn nodig om de wanden en het water van het zwembad schoon te houden. Om het zwembadwater schoon te houden, moet je een chemische balans handhaven. Als uw water er troebel begint uit te zien, is het waarschijnlijk uit balans. Met een testkit voor zwembaden kunt u de chemische balans van uw zwembadwater controleren en handhaven. Als u een zoutwaterzwembad heeft, moet u ook regelmatig zout toevoegen. Zonder de juiste chemicaliën ga je zeer snel last krijgen van allerlei ongewenste bacteriën. Schoon water in het zwembad is uiteindelijk een kwestie van de juiste balans zoeken tussen zuurtegraad (PH), hardheid van het water en de hoeveelheid chloor.

Automatische reinigingsapparatuur 

Automatische reinigingsapparatuur is een geweldige manier om het zwembad schoon te houden. Een robot zwembadreiniger kan het zware werk voor je doen. Er zijn veel modellen beschikbaar die geschikt zijn voor zowel in- als bovengrondse zwembaden. Robot zwembadreinigers zijn relatief goedkoop en kunnen worden geprogrammeerd om het zwembad regelmatig schoon te maken. Sommige kunnen zelfs op afstand worden bediend. Automatische zwembadreinigers zijn ook een geweldige manier om de waterlijn schoon te houden. Zorg ervoor dat je een model kiest dat geschikt is voor het reinigen van jouw type zwembad. 

Checklist voor wekelijks onderhoud 

Zoals we al zeiden, het onderhoud van een binnenzwembad is niet eenvoudig, maar het is de moeite waard. De kosten voor het schoonmaken en ontsmetten van uw zwembad zijn klein in vergelijking met de kosten voor het repareren of vervangen van de apparatuur van het zwembad. Volg deze routine om het onderhoud van uw binnenzwembad op peil te houden: Begin met het stofzuigen van uw zwembad. Dit verwijdert al het vuil dat zich op de bodem heeft afgezet. Maak daarna de wanden van uw zwembad schoon. Dit verwijdert al het vuil dat aan de wanden vastzit. Vervolgens maak je de waterlijn schoon. Zorg ervoor dat je een reinigingsmiddel gebruikt dat de wanden van uw zwembad niet aantast. Maak ook het filter schoon. Gebruik een filterreiniger en zorg ervoor dat deze goed werkt. Controleer de chemische niveaus in het zwembadwater. Reinig/vervang daarna het filterpatroon. Zo blijft het filter goed werken!